Vertellen met en voor anderstaligen


Workshop voor de Vertelacademie.

Verhalen verbinden. Zelfs als je publiek jouw taal niet kent kun je als verteller het verschil overbruggen. Zo dat men je toch begrijpt. Met je basisvaardigheden als verteller kom je al een heel eind. Daarnaast zijn er verschillende andere technieken. Deze helpen je om het laatste stuk te overbruggen.
In deze workshop leer je die kennen en leer je ze toepassen in je eigen verhalen. Daarmee heb je gelijk het gereedschap in handen om anderen te helpen hun verhaal te vertellen in hun eigen taal, op zo’n manier dat anderen het toch begrijpen.
Meertalig vertellen kan in allerlei situaties toegepast worden. In klassen met kinderen die verschillende talen spreken. Bij ouderen die alleen hun moedertaal echt goed begrijpen. Om mensen uit verschillende culturen via hun eigen verhalen met elkaar in contact te brengen. In meertalige landen of regio’s, zoals België of Friesland. Om een dialect voor het voetlicht te brengen. Als verteller op meertalige festivals.
Meertalig vertellen is makkelijker dan je misschien denkt. Je hoeft andere talen niet perfect te beheersen om ze kunnen gebruiken voor je anderstalige publiek. Met een paar woorden kun je al een heel eind komen als het er om gaat elkaar te verstaan. En je publiek zal je heel dankbaar zijn voor de hand die je ze al vertellend reikt.